“Kunst & Cultuur”

Donderdag
2024-06-13
Vrijdag
2024-06-14
Zaterdag
2024-06-15
Zondag
2024-06-16
Pubquiz image
20:00 - 23:00
Pubquiz

Lippenhuizen staat bekend om zijn hechte gemeenschap en gezellige sfeer. Het dorp heeft een nieuwe reputatie gekregen als het pubquiz-dorp van Nederland. En terecht, want de pubquiz-avonden zijn inmiddels een begrip geworden. Daarom hebben we ook dit jaar weer besloten om ons feestprogramma uit te breiden met de pubquiz op donderdagavond.

De alom bekende quizmasters Klaas en Sjoerdsje zullen de avond presenteren en de deelnemers zullen worden getest met diverse en uitdagende vragenrondes. Het wordt een onvergetelijke avond vol gezelligheid, competitie en vermaak.

Ook deze avond staat in het teken van Kunst & Cultuur, waarbij we uw kennis en inzicht op de proef zullen stellen met een boeiende reeks vragen en uitdagingen.

(Opgave via het opgavestrookje in het programmaboekje.)

Schoolprogramma image
11:45 - 14:00
Schoolprogramma

Vrijdagmiddag is het zover: dé opening van It Liphústerfeest met de kinderen van basisschool De Flecht. Kunstzinnig verkleed steken zij de weg over naar het feestterrein. Oerhollands wordt er een patatje gegeten en gaat het feest echt beginnen!

Stap binnen in een wereld waar kunst en cultuur tot leven komen op het ritme van de muziek! De schijnwerpers zijn gericht op het podium, klaar om de sterren van de avond te verwelkomen in een betoverende playbackshow vol creativiteit en expressie.

Na deze gezellige optredens kunnen de kinderen zoals ieder jaar hun bonnetjes gebruiken om te zweven in de zweef en een ijsje te eten van de Jong’s ijs. De bonnen krijgen de kinderen van school.

Ga je niet naar De Flecht? Ook dan ben je welkom, geef je op via het opgavestrookje in het programmaboekje!

14:00 - 17:00
Kermis

Openingstijden kermis

Dit jaar terug van weggeweest, een zweef en schiettent (met touwtjetrekken) op het feestterrein! Hier
zijn we als bestuur enorm blij mee en hopen dat alle jeugdigen er nog blijer mee zijn. Alweeeerrr een
winnaar!!

 

19:00 - 21:00
Ringsteken

Ringsteken met een prijs ter waarde van 75 goudstukken

Ringsteken is een prachtig stukje folklore, dat naadloos aansluit bij het thema ‘Kunst en Cultuur’. De kunst van het ringsteken ligt ’m in precisie en timing, elke deelnemer raast op hoge snelheid met een lans langs zijn of haar doel. Buurt ‘De Wettertoer’ heeft hier een eigentijdse activiteit van gemaakt, die garant staat voor actie en sensatie! Je kan meedoen, maar toekijken en aanmoedigen wordt ook enorm gewaardeerd.

Alle strijders (vanaf 16 jaar) dienen zich op te geven in een groepje van drie personen, en maken kans op een zak muntjes t.w.v. 75,-€. Deze zal gelijk na de wedstrijd worden uitgereikt. Ieder team mag één oefenrondje doen. Wij zorgen voor een passende helm; het dragen hiervan is verplicht.

Voor een voorbeeld van het ringsteken, scan de QR-code onderaan de pagina. Kom en doe mee aan dit opwindende en nostalgische evenement!

Verkleedparty “Kunst & Cultuur” met Rauzer & First Flash image
21:00 - 02:00
Verkleedparty “Kunst & Cultuur” met Rauzer & First Flash

Hoe kom jij verkleed op vrijdagavond? Wat betreft het thema, leef je kunstzinnig of cultuurminnend uit! Je kan denken aan een levend schilderij, een wandelende watertoren, maar ook de eerder genoemde suggestie van folklore kleding (denk aan Flaeijel) valt hier onder. Ook dit jaar is er weer
een leuk prijsje voor de mooist verklede feestganger!

Op vrijdagavond trapt Rauzer it Liphúster Feestweekend af met een knallend cultureel optreden van Rauzer, dé rock- en feestband van Nederland. Wat dit
optreden extra bijzonder maakt, is dat de drummer Jort uit ons eigen dorp komt. Rauzer staat bekend om hun explosieve energie en hun vermogen om het publiek compleet weg te blazen. Met vijf ervaren muzikanten belooft het een onvergetelijke avond te worden, waarbij niemand stil kan blijven staan. Met hun unieke mix van funk, feestelijke medleys en rock & lol zorgen ze ervoor dat de dansvloer al snel gevuld is.

Recensies zijn unaniem: met Rauzer gaat het dak eraf! Dit stel energieke mafketels weet keer op keer een feestje te bouwen waar nog lang over nagepraat wordt. Mis dit spektakel niet, trek je mooiste folklore kleding aan en kom samen met ons “lekker een potje rauzen” met Rauzer!

10:00 - 11:30
Kickstart your day

Buurt Metersleane laat je zaterdagochtend bruisen van energie en positiviteit! In de feesttent is er keuze uit Yoga, Power training of kinderdans, en we sluiten af met een sensationele dansrave! Beleef dit alles via een silent-koptelefoon met 3 verschillende frequenties om jouw beleving helemaal
op maat te maken. Met maar liefst 100 koptelefoons beschikbaar, hoef je niet te reserveren, maar wees er wel op tijd bij, want VOL is VOL! Mis deze unieke ervaring niet en swing mee op deze onvergetelijke ochtend!

11:30 - 18:30
Matinee voor jong en oud

Vanaf 11:30 uur start het matinee, een samenzijn voor alle Liphústers! Dit jaar bieden we een gezellige, bijzondere combinatie van entertainment en culinaire kunsten. Verheug u op een optreden van Frerik de Swetser en doe mee aan banketwedstrijd ‘Heel Lippenhuizen Bakt’, georganiseerd door
buurt ‘t Feestlân. Meer informatie over beide onderwerpen volgen verderop in het programma.

Tevens zal er een feestlunch worden geserveerd, in een sfeer van ‘Kunst en Cultuur’! De gerechten worden bereid door onze vaste huiskok, monsieur de Vries. Hierbij is voor ieder wat wils! Opgave voor de lunch is gewenst, om te voorkomen dat u achter het net vist (of eet).

Opgave voor de lunch, “Heel Lippenhuizen bakt” of het escapespel via het opgaveformulier (programmaboekje!).

Gevraagd bakkers groot en klein! image
11:45 - 13:30
Gevraagd bakkers groot en klein!

Ook altijd jaloers op de bakkers uit ‘Heel Holland Bakt’? Nu is het je kans met het onderdeel ‘Heel Lippenhuizen Bakt’, georganiseerd door buurt ’t Feestlân! Zit je op de basisschool en ben je een cupcake kanjer? Bak en versier je eigen creatie. Let op: het mooiste is een aantrekkelijke, opvallende,
“dat je ‘m bijna niet kan laten liggen” cakeje (maximaal 3 per kind).

Ook voor iedereen tussen de 12 en 112 jaar liggen er kansen. Bak, maak, kneed, rol etc. je eigen taart voor deze wedstrijd. Maak een lekkere zoete taart of een heerlijke hartige taart. Alle inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury en zij letten o.a. op smaak, uiterlijk, structuur. Houd ten
slotte rekening met de presentatie van de baksels, past het bij het thema ‘Kunst en Cultuur’?

Geef je op en ontvang een overzicht van alle regels en afspraken. Ben je niet culinair aangelegd? Naast deelnemers is er bij deze taartenparade absoluut publiek nodig, zeker om alles op te eten!

 

Optreden van Frerik de Swetser image
11:45 - 13:15
Optreden van Frerik de Swetser

Laat u verrassen door de muzikale klanken van de graag geziene troubadour uit Fryslân, Frerik de Swetser! Van Johnny Cash tot Status Quo, Frerik de Swetser heeft het allemaal in huis. Frerik heeft in Friesland faam vergaard dankzij zijn hit “Iderien wurdt bekend behalve ik”. Deze
megahit heeft hem tot een graag geziene gast gemaakt en hem tot een bekende naam in de Friese muziekscene gemaakt. Na deze succesvolle single volgden nog meer hits, zoals “Bier falle litte” en “Ik wie blyn”. Zijn unieke mix van humor en muzikaliteit maakt hem geliefd bij een breed publiek.

Escapespel image
13:30 - 14:30
Escapespel

‘Elke seconde telt terwijl we de laatste codes kraken en we het mysterie ontrafelen’.

Een meeslepend spel boordevol samenwerking, spanning, puzzels, weetjes en codes kraken, over en rondom Lippenhuizen. Voor jong en oud. Op zaterdag wordt het escapespel op papier gespeeld. De eerste 12 teams die met de juiste uitkomst bij de jury komen, hebben een ticket voor de finale van
zondag bemachtigd. Meer informatie over deze finale: kijk bij Zondag “Escapstoof”.

WC Theater Wandel Tocht image
14:30 - 17:00
WC Theater Wandel Tocht

Ontdek gratis de magie van Theater en Cultuur:

Een betoverende wandeling voor iedereen!

Welkom bij onze betoverende WC-Theater WandelTocht, waar avontuur en verwondering samenkomen voor mensen van alle leeftijden! Stap binnen in een wereld vol kunst, geschiedenis, humor, gezelligheid en verhalen die wachten om ontdekt te worden. Wat kunt u verwachten?

1. Betoverende theatervoorstellingen door het hele dorp
2. Culturele verkenningstocht
3. Interactieve workshops
4. Verhalenwandelingen
5. Geniet van culinaire hoogstandjes

Kom 14:30 gewoon langs en sluit u aan bij de festiviteiten, ook op het centrale punt bij de feesttent is genoeg te beleven!

Jet Set & First Flash image
21:00 - 02:00
Jet Set & First Flash

Stap binnen in de wereld van JetSet, waar entertainment op topniveau de norm is. Deze band, die binnen Lippenhuizen geen vreemde is en eerder al
het dak van de tent eraf speelde, staat klaar om opnieuw geschiedenis te schrijven in ons cultureel erfgoed. Met een gedreven zanger, een spetterende zangeres en vier energieke topmuzikanten bundelt JetSet krachten om een onvergetelijke ervaring te bieden. Hun show is niet zomaar een optreden, het is een interactief spektakel dat het publiek betovert en meesleept.

JetSet’s repertoire is een harmonieuze mix van hedendaagse hits, verrassende mash-ups en meeslepende medleys. Maar de band is meer dan alleen muziek; elk detail wordt zorgvuldig uitgedacht, van outfits tot podiumpresentaties, om een visueel en auditief spektakel te creëren dat de
zintuigen prikkelt.

Volgens hun eigen woorden zijn ze niet zomaar een band: ze zijn de belichaming van het ultieme feest. Daarom hebben we JetSet Live uitgenodigd om op zaterdagavond een spectaculaire viering te verzorgen die de geschiedenisboeken van Lippenhuizen zal halen. Bereid je voor op een avond
vol magie, passie en ongekende energie, want JetSet staat klaar om de grenzen van kunst en cultuur te verleggen en ons feest naar ongekende hoogten te tillen.

Website van de band!

Vaderdagontbijt image
08:30 - 09:30
Vaderdagontbijt

Bestel nu een Vaderdagontbijt met gratis cadeautje!

Vrouwen en kinderen uit Lippenhuizen: we maken het dit jaar makkelijk voor jullie! Op zondag 16 juni vieren we Vaderdag, en wat is er nu beter dan je vader (of heit, pake of iemand in het bijzonder) te verrassen met een heerlijk ontbijt? Buurt Martenspaed (Marten Janswei en Rjochtskeamerpaed)
staat klaar om dit tot in de puntjes voor jullie te regelen.

Dit alles voor een zeer vriendelijk prijsje van slechts € 7,50. Wat kun je verwachten van dit smakelijke ontbijt? Denk o.a. aan een vers broodje, een knapperige croissant, een assortiment aan heerlijk beleg, een eitje, een verfrissende jus d’orange,
of zelfs een flesje champagne om de ochtend feestelijk te beginnen. En alsof dat nog niet genoeg is, ontvang je ook nog eens een gratis vaderdag cadeautje! Serveer dit heerlijke ontbijt met een glimlach en maak er een onvergetelijke ochtend van.

Je kunt de ontbijtjes op zondagochtend 8:30 uur ophalen bij Rjochtskeamerpaed 4. Of, als je dat wenst, kunnen we het tussen 8:30 en 9:30 uur bij jou thuis bezorgen. Betaling gaat eenvoudig via een tikkie.

Dorpsfeestviering in de Piterkerk image
10:00 - 11:00
Dorpsfeestviering in de Piterkerk

Op zondagochtend is in de Piterkerk een dorpsfeestviering; vanaf 9:30 uur met koffie, thee en wat lekkers. De viering begint om 10:00 uur en duurt tot uiterlijk 11:00 uur. Het thema is vanzelfsprekend Kunst en Cultuur! Iedereen is van harte welkom!

Viswedstrijd image
10:00 - 11:30
Viswedstrijd

Traditionele viswedstrijd

De jaarlijkse viswedstrijd op de zondag van it Liphústerfeest behoort inmiddels tot cultureel erfgoed van Lippenhuizen. De viswedstrijd is de gelegenheid om gezellig na te praten over de afgelopen feestdagen. Dit natuurlijk onder het genot van een kopje koffie en ‘in stikje koeke’, wat zoals altijd weer wordt rondgebracht door onze vrijwilligers.

Uiteraard is de viswedstrijd meer dan ‘een gezellig samenkomen’. Het belooft weer een bloedstollende wedstrijd te worden. Wie vangt dit jaar de meeste en/of langste vis, en gaat naast de eer ook met de wisseltrofee aan de haal? De wisseltrofee wordt
ook dit jaar weer beschikbaar gesteld door ‘Het Neusje van de Zalm’.

Inschrijving is vanaf 9:30 uur met een geldige vispas.

13:30 - 14:30
Escapestoof zondag

De beste 12 teams van zaterdag worden uitgenodigd om mee te doen aan de finale op zondag (Let op:, de teams moeten beide dagen uit exact dezelfde spelers bestaan). Zij krijgen de ultieme uitdaging om een escapestoof te kraken. Welk team heeft als eerste alle codes gekraakt en volbrengt de challenge? Die mag zich uiteindelijk de escapestoof winnaar van it Liphústerfeest noemen!

14:30 - 17:00
Olé olé Oranjecafé!!

Nederland – Polen live te zien in de feesttent

Pak de oranje outfit maar weer uit de kast, want we zijn er weer bij en dat is pri-hi-maaa, viva Hollandia! Deze zomer strijdt het Nederlands elftal, samen met nog 23 andere landen, op het Europees Kampioenschap voetbal. Hiervoor moet eerst de poulefase worden overleefd. Oranje speelt in poule D tegen Oostenrijk en Frankrijk, maar de zondag van ons feest als eerst tegen Polen.

Polen plaatste zich via de play-offs door eerst van Estland te winnen, om vervolgens Wales aan de zegekar te binden. Het Poolse elftal heeft met Robert Lewandowski (C) een absolute superster in de punt van de aanval staan. In het wit-rood speelde hij al 148 interlands, hierin wist hij 82 keer te scoren.
Dichter bij huis kennen we natuurlijk Pawel Bochniewicz, de centrale verdediger van ons geliefde SC Heerenveen. Hij zat tijdens de play-offwedstrijden wel bij de selectie, maar kreeg van bondscoach Michał Probierz geen speelminuten.

Lukt het onze leeuwen van bondscoach Ronald Koeman om Polen deze middag te verschalken? Wat het ook wordt, we maken er een knallend volksfeest van in de tent! Zowel voor, in de rust als na de wedstrijd hebben we leuke acties bedacht, houd hiervoor de Liphústerfeestkanalen in de
gaten. Sowieso krijgt iedereen die in het oranje verkleed is, bij de ingang van de tent een lekkere binnenkomer!

Verloting, prijsuitreiking & ‘Het Perfecte Plaatje’ image
17:00 - 18:00
Verloting, prijsuitreiking & ‘Het Perfecte Plaatje’

Na een zinderende wedstrijd van het Nederlands elftal zal de verloting, veiling en de prijsuitreiking plaatsvinden. Zoals jullie gewend zijn, hebben we weer machtig mooie prijzen in de verloting. Dit jaar is er o.a. weer een rondvlucht boven Lippenhuizen en een elektrische fiets, welke beschikbaar gesteld word door Egberts tweewielers te Drachten.

Na de verloting hebben nog de veiling van Het Perfecte Plaatje en als slotstuk de prijsuitreiking van de verschillende activiteiten dit weekend, daarna sluiten we het weekend af met het optreden van Sipke de Boer.

Expositie en veiling ‘Het Perfecte Plaatje van Lippenhuizen’

Ongelofelijk, wat een verborgen talent hebben wij in ons dorp!! Maar liefst 45 creatievelingen stuurden de afgelopen weken hun Perfecte Plaatje van Lippenhuizen in. Al deze inzendingen zijn op zondagmiddag tijdens it Liphústerfeest te bewonderen in de tent. Wij verwachten hier heel veel van
aangezien meer dan 30 fotografen in maart de workshop volgden om hun kennis over diafragma, macro, iso en sluitertijd nog wat op te vijzelen. Er is dus serieus gewerkt!

Maar er staat dan ook nogal wat op het spel: naast de eeuwige roem en een uitvergroting van de eigen foto krijgt de winnende plaat ook een mooi plekje in het MFA. Alle foto’s zijn anoniem beoordeeld door een onafhankelijke vakjury bestaande uit onze eigen BL’er fotograaf Harry Blokzijl, Siebe Kuipers, fotograaf en uitgever van de Sa! en Brenda Hoornveld, fotografe uit Jubbega.

Nu horen wij je denken: ‘Leuk, een foto in het dorpshuis, maar ik zou zelf ook wel zo’n kunstwerk van Lippenhuizen aan de muur willen’. Nou, je hebt geluk, want dat kan!! De mooiste foto’s worden namelijk op groot formaat tentoongesteld in de tent en worden zondagmiddag vanaf 17:15uur live
geveild. De volledige opbrengst van de veiling gaat naar het bloemencorso van 2026. Kom dus naar de tent en bied mee. Hier wil je bij zijn!

Naast de winnaar die door de vakjury bekend gemaakt zal worden, kun je ‘s middags ook je stem uitbrengen voor de publieksprijs. Het Perfecte Plaatje van Lippenhuizen is georganiseerd door Buurtvereniging it Fuottenein.

Sipke de Boer & First Flash image
18:00 - 23:00
Sipke de Boer & First Flash

Sipke, een naam die in Lippenhuizen geen introductie meer behoeft. Maar voor degenen die nog niet bekend zijn met Sipke, laten we hem eens nader bekijken!

Sipke is een veelzijdige muzikant, een ware cultheld van het Friese lied. Hij laat zijn kunstige creativiteit niet alleen spreken in Friestalige melodieën, maar ook in composities voor bekende artiesten als Anny Schilder, José Hoebee, Jelle B, en De Zware Jongens. Vooral bekend van zijn betoverende optredens met De Suskes, verschijnt Sipke op zondagmiddag als solo kunstenaar, slechts vergezeld door zijn trouwe metgezel, de gitaar. Zijn repertoire belooft een waar feest, met zowel Nederlandstalige als Engelstalige meezingers die het It Liphústerfeest tot in de late uurtjes doet bruisen en swingen.

Select date to see events.

AH
P. Mulder Consultancy
Schokker
Hubo
Kijlstra
van der Bij Techniek
VHC
Omnicol
Koningsblaauw
Tige
GH Verzekeringen
Neusje vd Zalm
Blaauw
RHN Timmerbedrijf
AH
P. Mulder Consultancy
Schokker
Hubo
Kijlstra
van der Bij Techniek
Neusje vd Zalm
Omnicol
VHC
Koningsblaauw
Tige
GH Verzekeringen
Blaauw