Een aanrader voor wandelaars die rust zoeken en bezinning is een bezoek aan het Labyrint achter de woning van Kees Stolwijk aan De Buorren 17. Het aangelegde labyrint is toegankelijk over een onverhard pad langs de woning, het patroon is gemaaid in het gras in de boomgaard. In een labyrint bestaat geen juiste route, het labyrint nodigt de wandelaar uit in eigen tempo de weg te vervolgen en binnen te stappen in een symbolische wereld.
De oudste labyrinten zijn zo’n 6000 jaar oud, ze komen voor in vrijwel alle culturen van Pakistan, tot de indianen in Amerika en de Europese cultuurgeschiedenis. Een aantal kerken en kathedralen in Frankrijk, Italië en Engeland hebben een labyrint in de stenen vloer verwerkt. Een labyrint staat voor een symbolische reis of een plattegrond van de weg naar redding en loutering. Het is een betekenisvol meanderend pad, een metafoor voor de reis door het leven. Van de rand naar het midden en van het midden weer naar buiten voerend.
Het labyrint in Lippenhuizen is aangelegd en wordt onderhouden door Thea Grobben-de Rooij. Zij schrijft in een begeleidende tekst:
‘Labyrint lopen is als een kleine pelgrimstocht. Het labyrint is een hele hoopvolle metafoor voor het leven: wat er ook gebeurt, blijf bewegen, loop door, je bereikt altijd je bestemming.’
Elk labyrint bestaat uit een kruisingsvrij, slingerend pad. Het is geen doolhof waar de betreder steeds opnieuw keuzes moet maken en soms op een doodlopende weg belandt. Een labyrint wijst altijd weer de weg naar buiten.
Het labyrint van Lippenhuizen ligt in de luwte van hoge bomen, de windstreken zijn aangegeven op borden. In de tuin zijn borders ingeplant met vlinder- en bijenvriendelijke planten die in voorjaar, zomer en het vroege najaar volop bloeien. In de lente bloesemen de fruitbomen weelderig en na de zomer dragen zij sappige vruchten voor de pluk.