Het is zondagochtend rond elf uur als circa zestig personen zich verzamelen op het kunstgras van SV THOR. Dorpsgenoot en topjudoka Natascha Ausma geeft het startsein voor een warming-up Het is het startsein voor de viering van het dorpsfeest en het honderdjarig bestaan van SV THOR ineen.

De deelnemers aan de warming-up kan zo een dwarsdoorsnede van het hele dorp zijn. Oud en jong, alle lengtes, alle gewichten, wel of niet sportief gekleed. Iedereen doet mee. Sprinten, bewegen, bokje springen, elkaar voortduwen, elkaar op de rug tillen. Het komt allemaal voorbij. Na een klein half uurtje is het is het voorbij, bijna iedereen heeft het volgehouden.

Vrijwel direct daarna volgt de aftrap van de Liphúster Alleskunner. Een week lang zijn er dagelijks zes spellen. Iedere keer valt er iemand af. Het clubje wordt steeds kleiner, tot komende zondag de Alleskunner overblijft. In de loop van de week moet blijken wie van de 48 deelnemers over de meeste kennis, vaardigheid, snelheid, tactiek, kracht en geluk beschikt.

Bij het eerste spel ligt de lat nog niet zo hoog. Iedereen krijgt een beker water en zet dat op teken van de wedstrijdleiding op het hoofd. Degene bij wie de beker het minst lang blijft staan, valt direct af. Bij Sjoerdsje Stuiver en Jan Frans Idsinga blijft de beker maar amper staan. Zij zijn veroordeeld tot een barrage. De tweede poging gaat een stuk soepeler. De bekers blijven lang staan. Maar uiteindelijk is Sjoerdsje toch de eerste afvaller in dit Rodedraadspel. In de tweede ronde volgt een behendigheidsspel met stokken en hoepels. Er wordt in groepen tegen elkaar gestreden. De groepen worden steeds kleiner totdat ook hier iemand afvalt.

En zo zit de zondag én de andere dagen van deze week in Lippenhuizen vol activiteiten. De agenda zit zo vol, dat je je af kan vragen of overal wel voldoende belangstelling voor is. Maar dat blijkt zeker het geval. Lippenhuizen zit blijkbaar met smart op deze feestweek te wachten blijkt. Een sportlunch kan zondagmiddag rekenen op tweehonderd deelnemers. Daarna spelen de voetballers van THOR een nacompetitieduel. En er is nog een toernooi Jeu de Boules dat start met meer dan tachtig spelers.

Later in de week laten volgen er nog bezoeken van onder andere Foppe de Haan, burgemeester Ellen van Selm. schaatstrainer en triatleet Kosta Poltavets, voetbaltrainer Jan Sjoerd Eppinga en hardlooptrainer Marcel Swart. Alle sportonderdelen van THOR komen aan de orde met wedstrijden, demonstraties en toernooien. Op zaterdagmiddag Skept Lippenhúzen op, een festivalmiddag met streekmarkt, muziek en foodtrucks. En komend weekend is er ook volop feest in de tent. www.sv-thor.nl/100