ELLEN SHAE (duo uit Zeeland)

  • This Event has passed.

ELLEN SHAE (duo uit Zeeland)

   

Het leven van Ellen Shae draait om muziek. Ze is een rasmuzikante, want al sinds haar achtste jaar is ze actief in de muziek. Eerst in de plaatselijke fanfare en op latere leeftijd in allerhande rock, jazz en bluesbands. Meer en meer vindt ze haar weg in de muziek en schrijft gaandeweg haar eigen nummers. Dat resulteert in 2014 met de release van ‘My Window’, dat drie jaar later opgevolgd wordt door het album ‘Clouds’. Beide albums vieren een bescheiden succes, maar Shae wil meer. Haar met roots en americana doorspekte songs moeten naar een hoger plan en ze wil proberen echt alles uit haar muzikale carrière te halen. ‘Caged Bird’ is de eerste stap in de nieuwe benadering, vertelt ze enthousiast: “Voor dit album ben ik dieper gegaan dan bij mijn vorige albums en laat ik meer van mezelf zien. Niet alleen in de teksten, maar ook zeker in mijn gitaarwerk en zang. Bij de composities heb ik niet nagedacht over in welk hokje dit album moet komen of over akkoorden en dergelijke. Ik vind het vooral uitdagend om in verschillende stemmingen te werken en zoek dan vooral op gehoor en gevoel naar welke tonen ik wil gebruiken en die passen bij het gevoel dat ik wil overbrengen.” Op gevoel, met passie en liefde voor de muziek en haar songs; zo werkt de Zeeuws- Vlaamse het liefst en niet genre of hokjes gebonden. Die genre-overstijgende eigenschappen zijn ook wat ze het liefst bij andere artiesten hoort. “Ik luister de laatste tijd veel naar de eigenzinnige en originele muziek van Jesca Hoop. Ik hou erg van haar emotionele manier van zingen. Ook jazz luister ik veel. Tracy Chapman en Bonnie Raitt waren de eersten die mij inspireerden. De laatste tijd luister ik ook graag naar Aoife O’Donovan.”
Dat haar nieuwe plaat "Caged Bird" veel lovende kritieken krijgt in binnen- en buitenland is natuurlijk mooi. Op werkelijk alle vlakken deed Shae er dan ook alles aan binnen haar mogelijkheden om een topplaat te maken. De nummers voor het album schrijft ze in haar vertrouwde omgeving, maar voor inspiratie en registratie reist ze af naar The States. Een aantal nummers neemt ze daar op. “Ik heb ooit samengewerkt met de Amerikaanse singer-songwriter Tom Mank. Via hem leerde ik Rich DePaolo kennen. Hij is producer en multi-instrumentalist en produceerde meerdere albums voor artiesten als Joel Rafael en The Burns Sisters. Ik ben meerdere keren in Amerika geweest en besloot toen om drie songs te laten produceren door DePaolo. Die songs zijn opgenomen in de Electric Wilburland studios van Will Russell.”
De Westdorpse keert na haar avontuur in Amerika terug met een hoofd vol ideeën en inspiratie, neemt vervolgens in België het overige materiaal op en stuurt het naar DePaolo. “Hij kwam met suggesties voor muzikanten waar hij regelmatig mee samenwerkt zoals Bill King (drums) en Doug Robinson (contrabas). Ook violist Max Buckholtz en saxofonist Mark Karlsen spelen mee op ‘Cage Bird’ en de producer is zelf eveneens te horen op verschillende instrumenten. Harmonicaspeler Gait Klein Kromhof werkte als enige Nederlandse muzikant mee aan dit album, dat door Fred Kevorkian gemasterd is. Hij werkt onder andere samen Maroon 5.” Ellen Shae staat op 13 maart 2022 op het podium van de Piterkerk samen met een cellist of een gitarist. Entree € 12,50 en reserveren via de onderstaande button is verplicht. Het concert begint om 14.30 uur.