Op vrijdag 13 juli verzamelde een konvooi historische schepen zich op de grens Drenthe-Friesland aan de Drentse zijde van de Damsluis. De Turfroute loopt namelijk door Drenthe, Friesland en Overijssel. Op de vrijdagavond voeren de historische en traditionele schepen via de Opsterlandse Compagnonsvaart prachtig verlicht naar Appelscha. De schepen verbleven het gehele weekend in Appelscha liggen en boden de mogelijkheid om van binnen bezichtigd te worden.

Stichting Turfvaartdagen Appelscha kan zich ook dit jaar verheugen op deelname van vele authentieke schepen uit het hele land, waaronder de museumschepen De Aebelina, de Rot uit Rottevalle en De Familie Trouw uit Veendam. Behalve de prachtige museumschepen zijn er ook oude opduwers, skûtsjes, tjalken, pramen en sleepboten te bewonderen.

Zondagavond vertrokken de schepen naar Oosterwolde, en de daarop volgende dagen naar Gorredijk, Nij Beets en Oudega, waar ze aansluitend vrijdagavond 20 juli in Leeuwarden aankomen. Het konvooi met de traditionele schepen vanuit Dokkum komt Leeuwarden van de andere kant binnenvaren.
Meer weten: klik hier!