‘Wy wolle reuring yn it doarp’

 

Geplaatst in de Sa! van 24 augustus (foto’s:  SIETSE DE BOER tekst: RENSKE WOUDSTRA)

Zo’n zeventig Liphúster kinderen genoten donderdag van een waterrijk dagje. Door de tropische temperaturen was het nog wel even puzzelen. Ondanks de verkoelende waterspelletjes, was het te heet om in de zon te spelen. Dus werd slim gebruik gemaakt van een tropenrooster.

“Je mag je tas daar neerleggen. En je bidon mag je meenemen naar alle spelletjes.” In de schaduw onder de grote luifel van mfa It Kobunderhûs ontvangt Renskje Idzenga de kinderen. Veel zijn al in badkleding gestoken. Ze hebben er zin in, lekker spatten en spetteren. “Ik ferfeel my thús wol in bytsje”, verklapt een jongentje. Zes weken vakantie en dan die laatste week tropische temperaturen. “Juster soenen we meidwaan mei de spultsjes mar dat gie net troch.” En dat was best jammer vindt een meisje die ondertussen haar tas een plekje geeft onder een stoel. Gedwongen door de hitte, besloot de organisatie de woensdagspelletjes af te gelasten.

Ze waren het eerste dorp dat zich aanmeldde voor het organiseren van zomeractiviteiten, zegt Wimmie Jonker van It Kobunderhûs activiteitencommissie. “Tsien wiken lyn stie yn de Sa! in oprop, koest der fan de gemeente subsydzje foar krije. Dêr ha wy ús drekt foar oanmeld.” Gewoon omdat ze het leuk vinden, verklaart ze. “En omdat de bern it fansels ek leuk fine. We besykje ek altyd foar wat reuring yn it doarp te soargjen.” De activiteitencommissie bedacht maar liefst vijf dagen plezier onder de noemer Liphúster Simmerwike. De blockparty op woensdag viel af, vandaag (vrijdag) is het huttenbouwdag. Zaterdag en zondag wordt gevuld met van alles voor oudere jeugd en volwassenen.

 

Jongere kinderen genoten donderdagochtend al van waterspelletjes in de schaduw naast het voetbalveld. De middag is voor kinderen vanaf groep 3. Acht waterspellen staan opgesteld in de schaduw rondom het mfa. “Jim bin de earste gladiatoren”, verwelkomt Jan Witteveen de eerste groep bij de buikschuifbaan. Groene zeep bubbelt bij de ingang van de opblaasbaan. “Wol jim earst wiet wurde of wol jim droech de baan op?” Droog, besluiten de meesten. Eigenlijk maakt het niet uit, beseffen ze een tel later, nat word je toch. Aanloop nemen, op je buik de baan op jumpen en dan zien zoveel mogelijk meters af te leggen.

Vier jongens gaan voor de punten bij de sponzenbroeken. Mark heeft een tactiek om zoveel mogelijk water over te brengen met de sponzen in de kontzakken van een megabroek. Want die moet je zittend op een plankje uitknijpen in een cementton. En dat gaat het beste als je de kontzakken met je handen tegenelkaar aan drukt. Go, go, go, moedigen zijn groepsgenoten aan. Ai, die eikels op de grond doen zeer aan de blote voeten.

 

Ryan en Kayli zijn samen met hun groep een spandoek aan het versieren. “Ik maak een platgereden drol”, zegt Kayli. Ryan heeft geschreven: Hallo!!! School obs De Flecht. Het is een droog momentje voordat ze verder gaan naar het supersoakerspel, waterdraagspel en bootjevaren in het zwembad van de buren.

Link naar artikel: https://sa24.nl/wy-wolle-reuring-yn-it-doarp/

Meer info (ook van de andere dag van de Liphúster Simmerwike) en foto’s, zie onze Facebookpagina